Králik na víne so sušenými slivkami
- 1 kg králičích dielov
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake (na obalenie)
- 100 g sušených sliviek Alesto
- čerstvý tymian
- 2 lyžice slivkového lekváru Sympathica
- 250 ml suchého červeného vína
- 80 g masla Pilos
- 2 veľké mrkvy
- 2 veľké petržleny
- 2 kaleráby
- ½ zeleru
- čerstvá bazalka na ozdobenie
POSTUP
POTREBUJEME
- hrniec
- zapekaciu misu alebo plech
Dusený králik
Cibuľu a 4 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a restujeme v hrnci na troche olivového oleja. Umyté a osušené králičie diely rozdelíme na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme a obalíme ich v hladkej múke. Keď je základ orestovaný, pridáme kúsky králika a opekáme na miernom ohni po všetkých stranách dozlatista. Potom pridáme sušené slivky nakrájané na menšie kúsky, čerstvý tymian, slivkový lekvár a premiešame. Podlejeme vínom. Keď sa z neho odparí alkohol, podlejeme teplým vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Králika dusíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 1,5 hodiny domäkka. Podľa potreby prilievame teplý vývar alebo vodu aj počas dusenia. Chvíľu pred dokončením pridáme kúsok masla.
Pečená zelenina
Umytú a očistenú zeleninu nakrájame na hranolčeky a oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Po približne 3 minútach scedíme a preložíme do zapekacej misy alebo na plech. Potom ju osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme zvyšný cesnak nasekaný na plátky, tymian a zľahka premiešame. Pečieme dozlatista pri 200 °C asi 10 minút. Pred dopečením pridáme kúsok masla.
Servírovanie
Duseného králika podávame s pečenou zeleninou. Na záver jedlo dozdobíme čerstvou bazalkou.