Kurča na horčici a pečenej zelenine
- 4 mrkvy
- 4 stopky stopkového zeleru
- 1 celé kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 citrón
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice dijónskej horčice Duc De Coeur
- 200 ml vody
Mrkvu očistíme a nakrájame na asi 5 centimetrové hranolčeky. Stopky zeleru nakrájame na 5 cm dlhé kúsky. Mrkvu a stopkový zeler vložíme do zapekacej misy alebo pekáča.
Kurča umyjeme. Posypeme ho soľou a čiernym mletým korením zvonku i zvnútra. Citrón a cibuľu nakrájame na štvrtinky a spolu s 3 strúčikmi cesnaku vložíme do vnútra kurčaťa. Stehná spolu zviažeme motúzikom. Kurča položíme na zeleninu.
V mise zmiešame zmäknuté maslo, dijónsku horčicu a 2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Hotovou pastou kurča dôkladne natrieme.
Nádobu so zeleninou a kurčaťom vložíme do rúry vyhriatej na 180°C. Po 15 minútach kurča podlejeme asi 100 ml vody. Po ďalších 15 minútach opäť podlejeme asi 100 ml vody. Potom každých 10 minút kurča polievame výpekom. Spolu ho pečieme asi 60-75 minút.
Kurča podávame s pečenou zeleninou poliate výpekom.