Mrkvová torta s mascarpone
Cesto
- 250 g polohrubej múky
- 200 g trstinového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 2 vajíčka
- 90 ml rastlinného oleja Promienna
- 60 ml šťavy z pomaranča
- 430 g nahrubo nastrúhanej mrkvy
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1/2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 50 g nasekaných vlašských orechov Alesto Fine
- 50 g sušených brusníc Alesto
- 50 g sušených hrozienok Belbake
- maslo na vytretie formy
- polohrubá múka na vysypanie formy
Krém
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 250 g mascarpone Lovilio
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Potrebujeme
- strúhadlo
- metličku na šľahanie
- šľahací mixér
- tortovú formu s priemerom 26 cm
- papier na pečenie
Postup
Cesto
V jednej miske zmiešame suché ingrediencie (múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, škoricu) a v druhej všetky tekuté ingrediencie (žĺtky, olej a pomarančovú šťavu). K sypkým surovinám po častiach varechou primiešame tekutú zmes. Potom do cesta zľahka po častiach primiešame metličkou tuhý sneh z bielkov, aby cesto ostalo nadýchané. Na záver vmiešame do cesta aj nastrúhanú mrkvu a pomarančovú kôru, nastrúhaný zázvor, orechy, hrozienka a brusnice.
Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Pripravené cesto rozotrieme do tortovej formy a pečieme približne 50 minút v predhriatej rúre pri teplote 170 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť a papier na pečenie opatrne stiahneme.
Krém
Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do penista. Pri nižších otáčkach potom po lyžiciach zašľaháme k maslu mascarpone.
Mrkvová torta
Vrch vychladnutého cesta potrieme pripraveným krémom. Na záver môžeme tortu ozdobiť nastrúhanou kôrou z pomaranča.