Paradajkovo-feniklová polievka s posýpkou
- 1,5 kg paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 500 ml zeleninového alebo hydinového vývaru
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 - 3 lyžičky trstinového cukru Belbake
- 600 g fenikla
- 4 krajce toastového chleba Rivercote
- maslo Pilos
- 150 g syra feta Eridanous alebo prírodného zrejúceho syra Eridanous
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 - 5 vetvičiek tymianu
Potrebujeme
- panvicu
- sitko
Postup
Ošúpané paradajky nakrájame na väčšie kúsky. Nadrobno nasekanú cibuľu orestujeme v hrnci na rozohriatom olivovom oleji dozlatista. Pridáme ošúpané paradajky a dusíme približne 3 minúty. Podlejeme vývarom. Pridáme paradajkový pretlak, soľ, korenie a 2 lyžice trstinového cukru. Varíme pod pokrievkou asi 10 minút.
Z umytého fenikla odrežeme vňať a odložíme si ju na neskôr. Odstránime vonkajšie listy a nakrájame ho na tenké pásiky. Pridáme do polievky a varíme ďalších 10 – 15 minút domäkka.
Krajce toastového chleba potrieme maslom a pečieme v rúre alebo na panvici dozlatista. Potom toasty nastrúhame na hrubom strúhadle.
Syr rozdrobíme v rukách na menšie kúsky a zmiešame s nastrúhaným cesnakom, lístkami tymianu a nasekanou feniklovou vňaťou. Ochutíme čiernym korením.
Servírovanie
Polievku servírujeme posypanú strúhankou, rozdrobeným syrom a lístkami čerstvého tymianu.
Tip: Video, ako ošúpať paradajky nájdete v na stránke kuchynalidla.sk v sekcií Triky.