Pečená bravčová krkovička plnená cibuľovou marmeládou
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 2 cibule
- 1 jablko
- 50 ml suchého bieleho vína
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- soľ s jódom Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- celá rasca Mikado
- 11 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 100 g zeleru
- 500 g zemiakov
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 g syra mature cheddar Valley Spire
- 50 g syra gouda Milbona
Postup
POTREBUJEME
- 2 zapekacie misy
- tĺčik na mäso
- kuchynský špagát
- alobal
- strúhadlo
- metlička na šľahanie
Cibuľová marmeláda
V hrnci necháme skaramelizovať cukor. Pridáme k nemu 1 cibuľu nakrájanú najemno a orestujeme. Pridáme očistené a na kocky nakrájané jablko. Podlejeme vínom a pridáme nastrúhaný zázvor. Varíme, kým nevznikne hustá marmeláda.
Plnená krkovička
Krkovičku rozrežeme po dĺžke na polovicu. Každý plát naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme pripravenou marmeládou. Zrolujeme a dôkladne zviažeme pomocou kuchynského špagáta. Rolády vložíme do pekáča, osolíme, posypeme rascou, pridáme zvyšnú cibuľu nakrájanú na mesiačiky a 8 neošúpaných strúčikov cesnaku. Podlejeme 250 ml vody a prikryjeme alobalom. Pečieme 1,5 hodiny v rúre vyhriatej na 160 °C. Potom odstránime alobal a pečieme odokryté ešte 1 hodinu pri tej istej teplote.
Po upečení odstránime špagát. Výpek zlejeme do menšieho hrnca a zahustíme múkou rozmiešanou v troche studenej vody a necháme prejsť varom.