Pečená kačka s jablkovou omáčkou
Suroviny
Pečená kačka
- 1 celá kačka bez drobov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 2 cibule
- 200 ml bieleho suchého vína
- 150 ml vody
Jablková omáčka
- 500 g jabĺk
- 100 g masla Pilos
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- šťava z 2 citrónov
Servírovanie
- 10 lokší
- 2 hrste šalátu mix
- šťava z ½ citróna
- olivový olej Primadonna
Potrebujeme
veľký plech
POSTUP
Pečená kačka
Kačicu ideálne deň vopred osolíme a necháme ju odležať v chladničke. Na druhý deň ju preložíme na plech, okoreníme a do vnútra vložíme vetvičky tymianu. Kačku obložíme tymianom, cibuľami nakrájanými na väčšie kusy, podlejeme vínom a vodou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1,5 – 2 hodiny. Kačku počas pečenia pravidelne polievame výpekom a podľa potreby prilejeme aj vodu, aby po upečení zostala šťavnatá.
Jablková omáčka
V približne v polovici času pečenia jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. V stredne veľkom kastróle roztopíme 50 g masla. Potom prisypeme cukor a na miernom ohni rozpustíme. Pridáme nakrájané jablká, premiešame a varíme. Po chvíli pridáme zvyšných 50 g masla a zalejeme citrónovou šťavou. Pod pokrievkou dusíme asi 30 minút, kým sa jablká rozvaria.
Servírovanie
Na rozohriatej suchej panvici ohrejeme lokše z obidvoch strán.
Kačku naporciujeme na 4 - 6 porcií a očistíme od tymianu. Servírujeme spoločne s lokšami, jablkovou omáčkou a miešaným šalátom, ktorý pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom.