Pečená krkovička s marinovanou červenou repou
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- 7 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice bravčovej masti
- 2 jablká
- čerstvý rozmarín
- 200 ml bieleho vína
- 500 g čerstvej červenej repy
- čerstvá petržlenová vňať
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice medu Confeira
- 2 lyžice červeného vínneho octu Acentino
Potrebujeme
- špagát
- zapekaciu misu
- väčšiu panvicu
Postup
Pečená krkovička
Krkovičku očistíme, prešpikujeme celými 5 strúčikmi cesnaku a previažeme špagátom. Poriadne osolíme a okoreníme. Krkovičku vcelku opečieme do zlatohneda zo všetkých strán na panvici na bravčovej masti.
Medzitým nakrájame jablká na mesiačiky a odstránime jadrovníky. Preložíme ich do zapekacej misy, pridáme 4 vetvičky rozmarínu a na vrch položíme opečenú krkovičku. Podlejeme bielym vínom a pečieme v rúre pri teplote 180 °C domäkka približne 1 – 1,5 hodiny. Mäso pravidelne podlievame výpekom a podľa potreby môžeme doliať vodu alebo vývar.
Marinovaná červená repa
Červenú repu uvaríme v šupke v osolenej vode spolu s 2 strúčikmi cesnaku a zväzkom byliniek (napr. rozmarínom a petržlenovou vňaťou) asi 1 hodinu domäkka. Potom ju ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Na väčšej panvici na troche olivového oleja ju zahrejeme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením, medom a červeným vínnym octom. Premiešame, stiahneme z plameňa a necháme marinovať.
Servírovanie
Na tanier naložíme marinovanú červenú repu. Z krkovičky odstránime špagát, nakrájame ju na plátky a naservírujeme na červenú repu. Polejeme výpekom a pridáme aj kúsky upečených jabĺk. Na záver posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.