
Pečené kura s plnkou z mletého mäsa
Suroviny
- 2 staršie rožky
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 500 g mletého kuracieho mäsa
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- 1 celé kura
- extra panenský olivový olej Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- 140 g mladého špenátu
- 600 g zemiakov
- 200 g mrkvy
Potrebujeme
zapekaciu misu, hrniec, misu, alobal, tĺčik na mäso, papierové utierky, pučidlo na zemiaky
POSTUP
Rožky nakrájame na kocky a v mise zmiešame so smotanou, nasekanou petržlenovou vňaťou, tymianom, mletým mäsom, soľou a korením. Kura vykostíme (kosti môžeme použiť na vývar), mierne naklepeme a položíme na alobal pokvapkaný olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a rozprestrieme tak, aby boli na spodnej strane stehná a navrchu prsia. Do stredu kuraťa rovnomerne rozložíme plnku, opatrne zrolujeme a pevne zabalíme do alobalu. Uložíme do zapekacej misy, podlejeme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 90 minút. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a krátko na ňom orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme mladý špenát, vypneme plameň, osolíme, okoreníme a premiešame. Hotový špenát necháme odkvapkať na papierovej utierke. Zemiaky a mrkvu uvaríme domäkka, potom ich spolu dôkladne roztlačíme na kašu. Upečené kura nakrájame na plátky a podávame s mladým špenátom a pučenými zemiakmi s mrkvou.