Pečené kuracie stehná s paprikami a bylinkami
- 4 celé kuracie stehná
- 2 žlté papriky
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lyžice trstinového cukru
- 100 ml bieleho vínneho octu Acentino
- 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok Baresa
- čerstvý tymian
- 1 lyžica masla
- 200 g ryže Basmati Golden Sun
- 1 hrsť čerstvých byliniek (oregano petržlenová vňať a bazalka)
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- sitko
Postup
Pečené kuracie stehná
Umyté a osušené žlté a červené papriky zbavíme jadierok a nakrájame ich na pásiky. Cibuľu prerežeme na polovicu a nakrájame ju na tenké pásiky. Nakrájané papriky aj cibuľu prudko orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Ochutíme soľou a čiernym korením. Po chvíli pridáme trstinový cukor. Podlejeme bielym vínnym octom a dusíme, kým sa neodparí.
Medzitým, ako sa restuje zelenina, si pripravíme kuracie stehná. Umyté a osušené stehná zľahka narežeme na koži, osolíme a okoreníme. Pokvapkáme ich olivovým olejom a necháme chvíľu odpočívať.
Na dno zapekacej misy alebo pekáča rozprestrieme orestované papriky s cibuľou, na ne položíme kuracie stehná. Pridáme čierne a zelené olivy a posypeme lístkami čerstvého tymianu. Kuracie stehná pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C asi hodinu.
Pár minút pred dopečením položíme na každé kuracie stehno plátok masla a necháme rozpustiť.
Basmati ryža
Basmati ryžu varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút domäkka. Potom ju scedíme a preložíme do väčšej misky.
Servírovanie
Pečené kuracie stehná servírujeme v zapekacej mise, Basmati ryžu vo väčšej miske. Pred podávaním posypeme stehná aj ryžu nasekanými čerstvými bylinkami (oreganom, petržlenovou vňaťou a bazalkou).