Plnené šampiňóny so smotanovým dresingom a zemiakmi
- 500 g šampiňónov
- 200 g kyslej smotany Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g gorgonzoly Lovilio
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- 50 g syra Grana Padano Lovilio vcelku
- olivový olej Italiamo
- 1 lyžica medu Confeira
- 1/2 citróna
- zelená vňať lahôdkovej cibuľky
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 kg zemiakov
- 3 lyžice masla
POTREBUJEME
- papier na pečenie
- strúhadlo
Plnené šampiňóny
Zo šampiňónov odstránime nožičky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Cesnak nakrájame nadrobno. V miske zmiešame nakrájané nožičky zo šampiňónov s cesnakom a syrom gorgonzola. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu nasekaného rozmarínu a vymiešame dohladka.
Hlavičky šampiňónov poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a naplníme ich pripravenou zmesou. Navrch nastrúhame syr Grana Padano a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C na 10 – 15 minút.
Smotanový dresing
V miske zmiešame kyslú smotanu, med, kôru a šťavu z 1/2 citróna. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Trochu petržlenovej vňate a zelenej vňate lahôdkovej cibuľky nakrájame nadrobno a pridáme do misky. Celé dôkladne zmiešame a necháme odstáť.
Zemiaky
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode domäkka (asi 20 minút). Uvarené zemiaky scedíme a necháme odkvapkať. Potom ich pozdĺžne prekrojíme na polovice. Pripravíme si prepustené maslo (vypražíme ho, až kým nezmizne z povrchu pena) a ochutíme ho mletým čiernym korením, morskou soľou a celou vetvičkou rozmarínu. Pridáme zemiaky, ktoré na masle krátko opečieme.
SERVÍROVANIE
Na tanier naložíme zemiaky, vedľa nich naservírujeme smotanový dresing, na ktorý poukladáme upečené šampiňóny. Na záver posypeme zelenou vňaťou lahôdkovej cibuľky nasekanou nadrobno.