Bravčový špíz s ananásom a so zelerovo-mrkvovým šalátom
Špízy
- 600 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 2 lyžice sušeného granulovaného cesnaku Kania
- 2 lyžice mletej ostrej papriky Kania
- 200 g červenej papriky
- 200 g ananásu
- 2 červené cibule
- 4 lahôdkové cibuľky
Cesnakové maslo
- maslo Pilos
- cesnak
- čerstvá petržlenová vňať
- citrónová šťava
Šalát
- 100 g mrkvy
- 100 g stonkového zeleru
- 100 g zeleru
- 1 cibuľa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
- 100 g bieleho jogurtu Pilos
- šťava z ½ citróna
- 1 hrsť solených kešu orechov Alesto
- 1 lyžička mletej ostrej papriky Kania
POSTUP
POTREBUJEME
- kovové špajdle
- grilovaciu panvicu
- alobal
Špízy
Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej, granulovaný cesnak, ostrú papriku a dôkladne premiešame. Necháme marinovať aspoň 3 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
Na špajdle striedavo napichujeme mäso, kusy papriky, ananásu a cibule. Následne grilujeme v grilovacej panvici bez oleja zo všetkých strán. Do panvice pridáme i celé lahôdkové cibuľky. Na hotové špízy dáme kúsok cesnakového masla, prikryjeme alobalom a necháme 5 minút odpočinúť.
Cesnakové maslo
Zmäknuté maslo zmiešame s nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, soľou a citrónovou šťavou. Skladujeme v chladničke, kde vydrží až niekoľko týždňov. Uchovať ho môžeme aj v mrazničke.
Šalát
Mrkvu, oba zelery a cibuľu nakrájame na rezance a petržlenovú vňať nahrubo. Zmiešame vo väčšej miske, pridáme soľ, korenie, olivový olej, jogurt a citrónovú šťavu. Solené orechy opražíme nasucho v panvici spolu s lyžičkou ostrej papriky.
Servírovanie
Hotové špízy podávame spoločne s výpekom a roztopeným cesnakovým maslom z panvice v malej miske a opečenou lahôdkovou cibuľkou. Pridáme i šalát, ktorý posypeme praženými pikantnými kešu orechmi a ozdobíme petržlenovou vňaťou.