Pražma so šalátom s grapefruitom a jogurtovým dresingom
- 1 pražma (asi 500 g)
- 1 citrón
- čerstvý tymian, šalvia alebo rozmarín
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- ½ uhorky
- 1 zrelé avokádo
- 1 väčší fenikel
- 1 ružový grapefruit
- 150 g bieleho gréckeho jogurtu Eridanous (10%)
- 1 štipľavá paprička
- 1 lyžica nasekanej mäty
- 1 lyžička medu Eridanous
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
Umytú a osušenú pražmu preložíme do zapekacej misy. Do ryby vložíme 1/4 citróna a čerstvý tymian, šalviu alebo rozmarín. Rybu ochutíme po oboch stranách soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30-40 minút.
Očistenú uhorku pozdĺžne prekrojíme. Pomocou lyžičky z nej vydlabeme jadierka a nakrájame ju na menšie kúsky. Avokádo rozrežeme na polovice, odstránime kôstku, pomocou lyžice vyberieme dužinu a nakrájame na plátky. Z fenikla odstránime vonkajšie listy a vňať. Rozrežeme ho na polovice a nakrájame na tenké prúžky. Kôru z grapefruitu odkrojíme a ostrým nožom z neho vykrojíme segmenty (mesiačiky bez šupky). Zo zvyšku grapefruitu do šalátu vytlačíme šťavu. Pokvapkáme olivový olejom a ochutíme soľou a korením. Zľahka premiešame.
Jogurt zmiešame so štipľavou papričkou nasekanou najemno (bez semienok), mätou, medom a citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a korením a odložíme do chladničky, aby sa chute spojili.
SERVÍROVANIE
Upečenú pražmu servírujeme so šalátom. Dresing podávame zvlášť v miske.