Pšenový šalát s restovaným zubáčom
Pšenový šalát
- 50 g pšena Campo Largo
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 hrsť mandlí Alesto
- 100 g brokolice
- 1 hrsť reďkoviek
- 2 stonky stonkového zeleru
- 1 lahôdková cibuľka
- 1 zelené jablko
- 1 pomaranč
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvá bazalka
Restovaný zubáč
- 2 filety zubáča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- šťava z ½ pomaranča
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- škrabku
Pšenový šalát
Pšeno prepláchneme horúcou vodou a varíme v osolenej vode za občasného miešania podľa návodu na obale. Potom ho precedíme a necháme mierne vychladnúť. Na suchej panvici orestujeme mandle. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a krátko povaríme v osolenej vode tak, aby zostala chrumkavá. Potom ju precedíme a necháme odkvapkať. Zeleninu (reďkovky, stonky zeleru, lahôdkovú cibuľku) očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame vo väčšej miske. Pridáme nadrobno nakrájané jablko. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty - mesiačiky pomaranča bez šupky. Segmenty pomaranča pridáme do misy a zo zvyšku pomaranča do šalátu vytlačíme šťavu. Potom pridáme uvarenú brokolicu, pšeno, nasekané mandle, soľ, korenie, olej, nahrubo nasekanú bazalku a zľahka premiešame.
Restovaný zubáč
Umyté a osušené filety prekrojíme na polovice a ochutíme soľou a korením iba na strane s kožou. Opečieme ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom najskôr na strane s kožou. Môžeme ich jemne pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža chrumkavá, zubáča otočíme, pridáme na panvicu maslo, stiahneme z ohňa a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Necháme chvíľu dôjsť na panvici.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme pšenový šalát, naň uložíme restovaného zubáča a prelejeme výpekom.