Raňajková panvica s vajíčkami (shakshuka)
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 1 malá cuketa
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička kurkumy Kania
- 2 paradajky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 4 vajcia
- 1 lahôdková cibuľka
- čerstvá petržlenová vňať
- chlieb alebo iné pečivo
Potrebujeme
veľkú panvicu
POSTUP
V panvici na oleji opečieme nahrubo nakrájanú cibuľu. Po troch minútach pridáme plátky cesnaku, štipľavej papričky a na menšie kúsky nakrájanú cuketu. Opekáme a miešame ďalšie tri minúty. Dochutíme štipkou čierneho korenia a lyžičkou kurkumy. Na miernom plameni chvíľu miešame a potom pridáme aj nakrájané paradajky a štipku soli. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme 5 minút.
Potom vareškou vytvoríme v obsahu panvice štyri jamky, do ktorých vlejeme vajíčka. Povrch posypeme najemno nasekanou lahôdkovou cibuľkou a pečieme ešte 3 - 5 minút podľa toho, akú konzistenciu žĺtok preferujeme.
Na záver dochutíme korením, soľou, bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom.
Servírovanie
Raňajkovú panvicu s vajíčkami servírujeme s chrumkavým chlebom alebo iným pečivom.
Tip: Môžeme použiť aj papriky, baklažány či sladký zemiak. Na vrch môžeme nastrúhať ovčí syr a pri servírovaní aj posypať sezamom.