Rib Eye steak s Yorkshire puddingom
- 4 Rib Eye steaky
- rastlinný olej Promienna
- 85 g hladkej múky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka Pilos
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1/2 cibule
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 lyžica dijonskej horčice Duc De Coeur
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 1 červená cibuľa
- 400 g mrazených fazuľových strukov Chira
Potrebujeme
- plech na muffiny
- metličku na šľahanie
- kuchynské utierky
Postup
Yorkshire pudding
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Do rozohriatej rúry vložíme prázdny plech na muffiny a necháme ho rozohriať. Do každého košíčka potom nalejeme rastlinný olej do výšky 1 cm a necháme dobre rozpáliť.
Medzitým si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, štipku soli, vajcia, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Pripravené cesto nalejeme do rozpáleného plechu s olejom (do každého košíčka približne do 2/3). Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Prvých 15 minút rúru neotvárame! Upečené puddingy opatrne vyberieme z formy a preložíme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
Rib Eye steak s dijonskou omáčkou
Umyté a osušené Rib Eye steaky ochutíme soľou a čiernym korením. Steaky opečieme na rozpálenej panvici s olejom do zlatohneda. Potom ich preložíme na tanier a necháme odležať.
Na panvicu s výpekom pridáme nadrobno nakrájanú polovicu cibule a orestujeme ju dozlatista. Potom pridáme maslo, dijonskú horčicu a chvíľu restujeme. Podlejeme hovädzím vývarom a dôkladne rozmiešame. Necháme prejsť varom a na záver zjemníme smotanou. Steaky vložíme do omáčky a asi 1 minútu ich zohrievame.
Restované fazuľové struky
Slaninu nakrájame na tenké rezance a opečieme ju bez použitia tuku na rozpálenej panvici. Pridáme k nej červenú cibuľu nakrájanú na pásiky. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme oblanšírované fazuľové struky a krátko spolu restujeme. Na záver ochutíme korením a soľou.
Servírovanie
Na tanier pridáme porciu restovaných strukov, Rib Eye steak a 1 – 2 Yorkshire puddingy. Dijonskú omáčku servírujeme v samostatnej miske.