Rizoto s kuracím mäsom a zeleninou
- 1 kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvý tymian
- 250 g guľatozrnnej ryže Golden Sun
- 1 mrkva
- 3 stonky stonkového zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 150 g hnedých a bielych šampiňónov
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 lyžica masla Pilos
- 100 g cherry paradajok
- 100 g mrazeného hrášku Chira
- 125 g mladého špenátu
Postup
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- sitko
- hlbšiu panvicu alebo wok
Pečené kurča
Umyté a osušené kurča dôkladne osolíme a okoreníme. Preložíme ho do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymianom a podlejeme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1 hodinu. Počas pečenia ho polievame vlastným výpekom. Upečené kurča rozporciujeme.
Zeleninové rizoto
Ryžu varíme v osolenej vode domäkka (približne 15 – 20 minút). Občas ju premiešame, aby sa nezlepila. Uvarenú ryžu prepláchneme vlažnou vodou a necháme odkvapkať.
Očistenú mrkvu a stonkový zeler nakrájame na malé kocky. Cesnak a štipľavú papričku zbavenú semienok nasekáme nadrobno. Zeleninu opečieme v rozohriatom woku s olivovým olejom. Ochutíme soľou, korením a lístkami tymianu. Keď zelenina trochu zmäkne, pridáme na ¼ nakrájané šampiňóny a premiešame. Chvíľu opekáme a potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú bielu časť lahôdkovej cibuľky. Premiešame, pridáme maslo a cherry paradajky rozdelené na polovice. Zľahka premiešame, osolíme a okoreníme. Potom primiešame rozmrazený hrášok a ryžu. Na záver pridáme umyté a osušené lístky špenátu. Ešte raz zľahka premiešame.
Tip: Aby bolo rizoto ešte šťavnatejšie, môžeme priliať trochu výpeku z kurčaťa.
Servírovanie
Rizoto servírujeme v hlbokom tanieri. Naň položíme porciu upečeného kurčaťa. Podávame posypané zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.