Šalát so špargľou, Schwarzwaldskou šunkou a kyslou smotanou
- 200 g kyslej smotany Pilos
 - 8 plátkov Schwarzwaldskej šunky
 - 500 g zelenej špargle
 - 100 g hlivy ustricovej
 - 2 strúčiky cesnaku
 - 6 sušených paradajok v oleji Baresa
 - olivový olej Italiamo
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - 2 lahôdkové cibuľky
 - 100 g mrazeného hrášku Icefield
 - šťava z 1/2 citróna
 - niekoľko lístkov čerstvej mäty
 
Potrebujeme
- škrabku
 - sitko a gázu na odstredenie smotany
 
Šalát
Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a na chvíľu ponoríme do studenej vody. Následne ju v osolenej vriacej vode krátko oblanšírujeme – povaríme asi 2 minúty, aby trochu zmäkla.
Schwarzwaldskú šunku nakrájame na hrubšie pásiky a 2 – 3 minúty restujeme na suchej rozpálenej panvici. Pridáme hlivu nakrájanú na väčšie kúsky, cesnak nakrájaný na tenké plátky a sušené paradajky nakrájané na menšie kúsky. Pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Oblanšírovanú špargľu prekrojíme na polovicu a pridáme restovať na panvicu. Lahôdkovú cibuľku nakrájame nadrobno a spolu s hráškom pridáme k zelenine. Na záver šalát ochutíme trochou šťavy z citróna a premiešame.
Odstredená smotana
Kyslú smotanu prelejeme do sitka vystlaného gázou, položíme nad misku a necháme odstáť asi 1 hodinu. Zo smotany stečie prebytočná tekutina a stane sa hustejšou a lahodnejšou.
Servírovanie
Hotový šalát naložíme na tanier, ozdobíme odstredenou kyslou smotanou a posypeme natrhanými lístkami čerstvej mäty.
                





 Marcel Ihnačák