2
36
Špargľové rizoto

Špargľové rizoto

25 min
2 porcie

Suroviny

  • 460 g zelenej špargle
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 20 g masla Pilos
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • 1 citrón
  • 250 g ryže arborie Italiamo
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • parmezán Parmigiano Reggiano Lovilio

Potrebujeme

  • sitko, strúhadlo

POSTUP

Umytú špargľu prerežeme na tri časti – dolné tretiny s hrubšou kôrou, jemnejšie vrchné hlavičky a stredové časti.

Dolné tretiny pozdĺžne prekrojíme na polovice a vložíme do 800 ml vriacej vody. Pridáme štipku soli, celé čierne korenie a varíme 12 minút. Potom vývar precedíme a na miernom ohni necháme zohrievať.

V hrnci na lyžici oleja zľahka opekáme hlavičky špargle 1 – 2 minúty. Potom ich vyberieme a odložíme na záverečné zdobenie. Do hrnca dáme dve lyžice oleja, 10 g masla a necháme roztopiť. Pridáme na drobno nakrájané cibuľky a za stáleho miešania opekáme 3 – 4 minúty.

Základ ochutíme citrónovou kôrou a prisypeme ryžu. V miešaní pokračujeme ešte dve minúty, kým sa ryža ohreje a čiastočne opečie.

Podlejeme vínom a miešame, kým sa alkohol odparí a ryža absorbuje všetku tekutinu.

Stredové časti špargle pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca. Postupne prilievame horúci špargľový vývar, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Opakujeme ďalších 18 – 20 minút na miernom plameni za neustáleho miešania.

Odstavíme od tepelného zdroja, prilejeme šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou a pridáme 10 g masla. Premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť.

Servírovanie

Špargľové rizoto dozdobíme opečenými hlavičkami špargle, posypeme strúhaným parmezánom a doplníme mesiačikom citróna.

Tip: Použitím špargľového vývaru v kombinácii s citrónovou kôrou a šťavou si rizoto zachová veľmi jemnú chuť špargle, ktorú tak neprekryje iný typ vývaru. Pre krémovejšiu konzistenciu hneď po dovarení primiešajte parmezán aj priamo do rizota.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať