Špízy s halloumi, zeleninou a bruschettou
- 1 kaleráb
- 2 papriky (žltá a červená)
- 100 g šampiňónov (hnedé a biele)
- 225 g syra halloumi Eridanous
- 100 g slaniny na plátky Dulano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 citrón
- 2 hrste byliniek (mäta, petržlenová vňať, bazalka)
- 70 g sušených paradajok v oleji Baresa
- 1 remeselná bageta
- 1 strúčik cesnaku
Postup
POTREBUJEME
- špajdle
- grilovaciu panvicu
Špíz so syrom halloumi
Zeleninu aj huby umyjeme a osušíme. Kaleráb ošúpeme, papriky zbavíme semienok. Oba druhy zeleniny nakrájame na menšie kúsky. Šampiňóny rozdelíme podľa veľkosti na ½ alebo ¼. Syr nakrájame na podobne veľké kúsky ako ostatné suroviny. Časť z nich obalíme v plátkoch slaniny. Pripravené kúsky syra napichujeme striedavo na špajdle s nakrájanou zeleninou a šampiňónmi. Osolíme a okoreníme. Špízy opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom po celom obvode do zlatohneda. Na záver pridáme k špízom maslo a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
Bylinková salsa so sušenými paradajkami
Umyté a osušené bylinky nasekáme nadrobno. Preložíme ich do misky, pridáme k nim na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a prilejeme približne 100 ml olivového oleja. Ochutíme soľou,
korením a citrónovou šťavou. Premiešame a necháme chvíľu postáť.
Bruschetty
Remeselnú bagetu nakrájame na plátky a opečieme na rozpálenej grilovacej panvici s trochou olivového oleja dozlatista. Každú bruschettu potrieme zľahka cesnakom.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme bruschetty a potrieme ich salsou. Na ne položíme špízy a môžeme ešte zľahka pokvapkať salsou. K jedlu sa hodí malý listový šalát, ktorý stačí ochutiť soľou, korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou.