Syrové krokety
Suroviny
- 350 g zemiakov
- morská soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 80 g strúhaného syra gouda Pilos
- 80 strúhanej mozzarelly Lovilio
- čerstvý kôpor alebo iné bylinky
- 80 g polohrubej múky Belbake
- 5 lyžíc hladkej múky
- 2 vajcia
- 120 g strúhanky Belbake
- olej
Potrebujeme
- strúhadlo
POSTUP
Zemiaky v šupke varíme v menšom hrnci s vodou asi 20 minút dozmäknutia. Po vychladnutí ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme lyžičku soli, štipku čierneho korenia, nahrubo strúhané syry gouda a mozzarella, dve lyžice nasekaného kôpru a všetko zmiešame.
Tip: Do cesta môžeme pridať aj čili alebo obľúbené koreniny. Kôpor môžeme nahradiť bazalkou, pažítkou, oreganom alebo petržlenovou vňaťou.
Na záver do cesta zapracujeme polohrubú múku, opäť premiešame a vložíme aspoň na štvrťhodinu do mrazničky. Z vychladeného cesta tvarujeme malé oválne krokety.
Tip: Na každý kus použijeme len lyžicu cesta a v dlaniach alebo na pomúčenej doske vyvaľkáme menší valček a konce zarovnáme. Prípadne obaľovanie môžeme skrátiť vytvarovaním väčších tenších placiek, čomu potom prispôsobíme aj čas opekania.
Krokety dvakrát obalíme v trojobale – najprv v hladkej múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. V rovnakom poradí obalíme aj druhý krát. Opekáme v menšej panvici s minimálnym množstvom rozohriateho oleja približne 3 – 4 minúty a priebežne ich otáčame, aby sa rovnomerne a dozlatista opiekli zo všetkých strán.
Tip: Krokety opekáme tak, aby sa dostatočne opiekol trojobal a náplň ohriala. Z panvice ich vyberieme skôr ako obal praskne a náplň vytečie. Krokety môžeme upiecť aj vo vyššej vrstve oleja alebo vo fritéze, avšak krátkym nárazovým vyprážaním do 50 sekúnd.
Servírovanie
Syrové krokety servírujeme so zeleninovým šalátom, jogurtovým alebo paradajkovým dipom.
Tip: Cesto alebo vytvarované obalené krokety môžeme skladovať v mrazničke a pred pečením len rozmraziť a zľahka obaliť dodatočne v strúhanke.