Veľkonočná hrudka
Suroviny
- 10 vajec
- 2 lyžičky soli Kania
- 1 liter plnotučného mlieka Pilos
- 1 hrsť čerstvej pažítky
Servírovanie
- chren
- kyslá kapusta
- údené mäso
Potrebujeme
- gáza, špagát
POSTUP
Vajcia vidličkou rozmiešame. Pridáme soľ a ešte raz premiešame.
Do hrnca nalejeme mlieko, ktoré zohrievame, kým takmer nedosiahne bod varu. Následne pridáme vajcia a z času na čas premiešame. Po pár minútach na miernom ohni by sa mali začať tvoriť v mlieku hrudky. Po približne 5 – 10 minútach, keď už je v hrnci viac hrudiek ako tekutiny, pridáme nasekanú pažítku a premiešame.
Prichystáme si druhý hrniec alebo misku, na ktorý položíme gázu (prichytíme ju okolo hrnca špagátikom alebo gumičkou, aby sa neuvoľnila). Hrudky s mliekom precedíme cez gázu. Gázu po stranách zdvihneme a vytvoríme batôžtek, z ktorého vytlačíme ďalšiu vodu (nie úplne všetku, aby hrudka ostala vláčna). Takto zabalenú hrudku necháme odležať asi 3 hodiny.
Servírovanie
Veľkonočnú hrudku nakrájame a servírujeme len tak s chrenom a kyslou kapustou alebo údeným mäsom.