Šťavnatý steak so zemiakmi, bryndzou a sušenými paradajkami
- 2 rump steaky
- 400 g zemiakov
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 pór
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
- 125 g bryndze Pilos
- 2 lyžice masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 hrsť rukoly
- šťava z ½ citróna
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu alebo plech
- alobal
Očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky. Polejeme ich olivovým olejom, osolíme, okoreníme a premiešame. Presypeme do zapekacej misy alebo na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Po približne 20 minútach k zemiakom pridáme bielu časť póru nakrájanú na kolieska, cesnak na plátky a sušené paradajky na menšie kúsky. Pečieme ďalších približne 10 minút dozlatista. Potom ich posypeme bryndzou a pečieme ešte 5 minút. Steaky ochutíme z oboch strán soľou a korením. Opekáme ich sprudka na rozpálenej panvici s trochou oleja z každej strany približne 5 minút. Potom ich stiahneme z ohňa, na vrch položíme plátky masla, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať 2 – 3 minúty. Umytú a osušenú rukolu pokvapkáme trochou oleja zo sušených paradajok a citrónovou šťavou. Pridáme na rezance nakrájanú jemnú žltú časť póru, olivový olej, soľ, korenie a premiešame.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme upečené zemiaky s bryndzou. Na vrch položíme tranšírované steaky – nakrájané na tenké plátky, ktoré v reze osolíme, okoreníme a celé prelejeme výpekom. Podávame s rukolovým šalátom.