Steaky z bravčovej panenky s tymianovým pestom
- 1 kg bravčovej panenky
- 100 g celých mandlí Belbake
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 1 - 2 strúčiky cesnaku
- 125 g mladého špenátu
- bio olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 citróny
- 700 g zemiakov uvarených v šupke
- 1 väčší fenikel
- 2 lyžice masla Pilos
- 50 ml suchého bieleho vína
Potrebujeme
- strúhadlo
- sekací mixér
Postup
Tymianové pesto
Mandle krátko opražíme na panvici bez použitia tuku. Preložíme ich do sekacieho mixéra a pridáme k nim najemno nastrúhaný syr grana padano, nahrubo nasekané lístky tymianu, cesnak, umytý a osušený špenát a 200 ml olivového oleja. Ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme dohladka a pridáme šťavu z 1 citróna. Ak sa nám zdá pesto príliš husté, môžeme pridať ešte trochu olivového oleja. Ešte raz zmixujeme a preložíme do misky.
Teplý zemiakovo-feniklový šalát
Neošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na mesiačiky. Z fenikla odrežeme vňať a odložíme ju na ozdobenie. Odstránime vonkajšie listy a nakrájame ho na tenké plátky. Zemiaky s feniklom orestujeme na panvici na troche olivového oleja dozlatista. Ochutíme čiernym korením a soľou. Na záver pridáme citrónovú šťavu a 1 lyžicu masla.
Steaky z bravčovej panenky
Umytú, osušenú a očistenú bravčovú panenku rozdelíme na približne rovnako veľké steaky. Opečieme ich na rozpálenej panvici s olivovým olejom 4 minúty z každej strany. Osolíme a okoreníme. Potom pridáme zvyšné maslo, podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol (môžeme aj flambovať).
Servírovanie
Steaky z bravčovej panenky podávame s tymianovým pestom a teplým zemiakovo-feniklovým šalátom. Na záver ozdobíme feniklovou vňaťou.