Striploin steak s domácimi hranolčekmi
- 4 Striploin steaky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 100 g masla
- 1 lyžica čerstvých nasekaných
- byliniek (petržlenová vňať, pažítka alebo vňať lahôdkovej cibuľky)
- 1 lyžička dijonskej horčice Duc De Coeur
- 1 citrón
- 200 ml suchého bieleho vína
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 3 bobkové listy Mikado
- 1/2 cibule
- 4 žĺtky
- 100 ml prepusteného masla
- štipka mletej štipľavej papriky Kania
- 1 kg zemiakov
- 500 ml rastlinného oleja Promienna
- 125 g rukoly
- 12 cherry paradajok
- 2 lyžice balsamica Acentino
Potrebujeme
- grilovaciu panvicu
- hlboký hrniec na fritovanie
- alobal
- metličku na šľahanie
- papierové utierky
Steaky
Steaky umyjeme, osušíme a tuk na okraji mäsa niekoľkokrát narežeme. Tesne pred tepelnou úpravou steaky osolíme a okoreníme. Rozpálenú grilovaciu panvicu pokvapkáme trochou olivového oleja a položíme na ňu pripravené steaky. Ak chceme steaky málo až stredne prepečené, grilujeme ich 3 – 4 minúty z každej strany. Ugrilované steaky preložíme na tanier a do stredu každého položíme asi 1/2 lyžice bylinkového masla, ktoré pripravíme vymiešaním masla s nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami, 1 lyžičkou horčice, s pár kvapkami citrónovej šťavy, soľou a mletým čiernym korením. Celý tanier prikryjeme alobalom a necháme niekoľko minút odpočinúť.
Holandská omáčka
Biele víno povaríme s 5 guľôčkami celého čierneho korenia, 3 bobkovými listami a 1/2 cibule. Necháme ho zredukovať asi na polovicu objemu. Nad vodným kúpeľom vyšľaháme metličkou 4 žĺtky s 3 lyžicami vínnej redukcie do hustej peny. Dávame pozor, aby sa žĺtky nezrazili – preto je nutné omáčku neustále miešať. Za stáleho miešania opatrne prilievame prepustené (vyškvarené) maslo. Nakoniec omáčku dochutíme štipkou mletej štipľavej papriky, soľou, mletým čiernym korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Domáce hranolčeky
Zemiaky umyjeme a nakrájame na väčšie hranolčeky, ktoré potom oblanšírujeme – povaríme v osolenej vriacej vode asi 20 – 30 sekúnd. Hranolčeky následne osušíme a predsmažíme v hlbokom hrnci v rastlinnom oleji asi pri 120 °C domäkka (nie do zlatohneda). Tesne pred podávaním osmažíme takto pripravené zemiaky pri asi 170 – 180 °C dochrumkava. Usmažené hranolčeky osušíme na papierových utierkach a osolíme.
Rukolový šalát
Čerstvú rukolu umyjeme, osušíme a dáme do misky. Pridáme na štvrtiny nakrájané cherry paradajky, ochutíme 2 lyžicami balsamica, 2 lyžicami olivového oleja a zľahka premiešame.
Servírovanie
Na tanier naložíme hranolčeky, rukolový šalát a naň steak. Podávame s holandskou omáčkou.