Studená hovädzia roštenka s cuketovými hranolčekmi
Suroviny
Roastbeef
- 800 g hovädzej nízkej roštenky v celku
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- rastlinný olej Vita D'or
- čerstvý rozmarín
- čerstvý tymian
- olivový olej Primadonna
Cuketové hranolčeky
- 1 cuketa
- 2 vajcia
- 100 g mandlí Belbake
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Bylinková salsa
- 40 g čerstvých byliniek (pažítka, bazalka, koriander, petržlen)
- 1 väčšia paradajka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 100 ml olivového oleja Primadonna
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice Kania
Potrebujeme
- mixér
- strúhadlo
- zapekaciu misu
- papier na pečenie
- grilovaciu panvicu
POSTUP
Roastbeef
Hovädziu roštenku v celku osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Korenie vmasírujeme do mäsa. Na rozpálenej grilovacej panvici krátko opečieme zo všetkých strán. Preložíme do pekáča, posypeme rozmarínom a tymianom a pokvapkáme olejom. Do mäsa zapichneme teplomer a pečieme:
- v rúre rozohriatej na 130 °C, kým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 30 °C,
- v rúre rozohriatej na 110 °C, kým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 40 °C,
- v rúre rozohriatej na 90 °C, kým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 55 °C,
- v rúre rozohriatej na 70 °C, kým dosiahneme vnútornú teplotu 58 °C.
Potom mäso prikryjeme alobalom a necháme dôjsť v rúre vyhriatej na 70 °C ešte hodinu a pol. Mäso sa tak neprepečie, ale bude lahodnejšie.
Tip: Pri každej zmene teploty v rúre pomôžeme krátkym vyvetraním veľmi teplého vzduchu.
Po upečení necháme mäso vychladnúť a studené ho nakrájame na tenké plátky.
Cuketové hranolčeky
Cuketu nakrájame na hranolčeky, obalíme vo vajci a v zmesi pripravenej z nasekaných mandlí a najemno nastrúhaného parmezánu. Následne pečieme na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 220 °C asi 15 minút na programe horkovzduch. Po upečení hranolčeky osolíme.
Bylinková salsa
Bylinky nasekáme najemno, dužinu paradajky nakrájame na kocky, cesnak a papričku nasekáme tiež najemno.
Bylinky, olej, ocot, citrónovú šťavu, soľ, korenie, paradajky, papričku, horčicu a cesnak dôkladne premiešame.
Servírovanie
Na tanier položíme tenké plátky pečeného mäsa a zeleninové hranolčeky. Mäso ešte dochutíme salsou, soľou a korením.