Syrové hviezdičky
Suroviny
Cesto
- 500 g polohrubej múky Belbake
- 250 g masla Pilos
- 3 lyžičky soli Kania
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 250 g strúhaného ementálu Milbona
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Na potretie
- 2 žĺtky
- štipka soli Kania
Na posypanie
- 20 g rasce Kania
- 100 g strúhaného parmezánu Milbona
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, papier na pečenie, plech, vykrajovačky v tvare hviezdičiek
Postup
V robote s nadstavcom lopatka vymiešame múku, maslo, soľ a prášok do pečiva na mrveničku. Prisypeme strúhaný ementál a prilejeme smotanu na šľahanie. Opäť premiešame, cesto zabalíme do fólie a necháme približne 60 minút odležať v chladničke. Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 cm. Tip: Ak chceme mať hviezdičky chrumkavejšie, cesto rozvaľkáme natenko. Ak chceme, aby ostali vo vnútri vláčne, rozvaľkáme ho na hrubšie. Z cesta vykrajujeme hviezdičky. Pred pečením ich potrieme žĺtkami so soľou a posypeme rascou alebo nastrúhaným parmezánom. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15- 20 minút dozlatista.