Turecké vajíčka
Suroviny
- 200 g bieleho jogurtu Pilos 10%
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky soli Kania
- šťava z ⅓ citróna
- 60 g masla Pilos
- 1 ½ lyžičky sladkej mletej papriky Kania
- ½ lyžičky mletej rasce Kania
- ⅓ lyžičky jalapenos
- ⅓ lyžičky soli Kania
- 4 vajcia
- ¼ lyžičky repkového oleja Vita D’Or
- ½ lyžičky octu
- 1 hrsť petržlenovej vňate
Potrebujeme
- hrniec, malé sitko, naberačku
POSTUP
Jogurt, pretlačený cesnak, soľ a šťavu z citróna zmiešame a odložíme nabok.
Maslo, sladkú mletú papriku, mletú rascu a jalapenos na panvici zahrievame, kým sa všetky koreniny s maslom spoja.
Vajcia po jednom najskôr rozbijeme do sitka a necháme pár sekúnd odkvapkať.
Naberačku vymastíme olejom a dovnútra vylejeme vajíčko.
Do hrnca s vodou prilejeme ocot a čakáme, kým voda takmer dosiahne bod varu. Naberačku s vajcom ponoríme do vody a držíme, kým bielko začne uzatvárať žĺtok. Keď už vajce začne chytať tvar, vyložíme ho z naberačky a necháme ho variť vo vode cca 3 minúty. Nakoniec ho vyberieme sitkom a dáme nabok.
Servírovanie
Na tanier dáme 2 lyžice jogurtového dresingu, položíme dve vajcia a polejeme koreneným maslom. Turecké vajíčka posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujeme s čerstvým pečivom.