Tvarohová štrúdľa zo smotany
Cesto
- 450 g polohrubej múky
- 3 lyžice práškového cukru
- 250 ml kyslej smotany Pilos
- 2 vajíčka
- 2 lyžice roztopeného masla
- 1 vajíčko na potretie
- práškový cukor na posypanie
Plnka
- 600 g ochuteného tvarohu Pilos
- 2 žĺtky
Potrebujeme
- väčšiu misku
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
- sitko
Cesto
Vo väčšej miske zmiešame múku s práškovým cukrom. Pridáme kyslú smotanu a vajíčka. Rukou vypracujeme vláčne cesto. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Vymiesené cesto necháme odpočívať približne 20 minút.
Plnka
Plnku pripravíme zmiešaním ochuteného tvarohu a žĺtkov.
Tvarohová štrúdľa zo smotany
Cesto na pomúčenej doske krátko prehnietime rukami. Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm, pokvapkáme roztopeným maslom a prekladáme, aby sa vytvorili vrstvy ako pri lístkovom ceste. Poprekladané cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť natenko rozvaľkáme, pokvapkáme maslom a natrieme tenkou vrstvou plnky. Okraje cesta zahneme, aby plnka nevytiekla, a cesto zrolujeme. Štrúdľu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na jeden plech dáme dve štrúdle. Pečieme ich v predhriatej rúre asi 30 minút pri teplote 180 °C dozlatista.
Servírovanie
Štrúdľu pred podávaním posypeme práškovým cukrom.