Údená krkovička s kelom
- 600 g údenej bravčovej krkovičky
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 cibuľa
- 250 ml suchého bieleho vína Pinot Grigio
- 1 jablko
- štipka mletej škorice Mikado
- 1 lyžica medu Confeira
- 1 menší kel
- rastlinný olej Promienna
- 80 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín, tymian alebo šalvia
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 zväzok lahôdkových cibuliek
Potrebujeme
- menší hrniec s pokrievkou
- panvicu s pokrievkou
- sitko
- ponorný mixér
Cibuľovo-jablková marmeláda
V menšom hrnci necháme skaramelizovať cukor. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a premiešame. Podlejeme bielym vínom a pridáme očistené jablko nakrájané na kocky. Ochutíme štipkou škorice a varíme na miernom ohni. Keď je jablko s cibuľou rozvarené, pridáme med a rozmixujeme pomocou ponorného mixéra. Rozmixovanú marmeládu ešte chvíľu povaríme, kým nezhustne.
Restovaný kel
Umytý kel rozoberieme na listy, z ktorých vykrojíme hlúb. Listy nakrájame na pásiky a oblanšírujeme (krátko povaríme v osolenej vriacej vode). Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
V hrnci na troche oleja orestujeme slaninu nakrájanú na rezance a cesnak nakrájaný na plátky. Pridáme nadrobno nasekaný tymian, rozmarín alebo šalviu a scedený kel. Podľa potreby môžeme podliať trochou vody, v ktorej sme oblanšírovali kel. Ochutíme čiernym korením a soľou. Pridáme 2 nadrobno nasekané lahôdkové cibuľky. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni približne 5 – 8 minút.
Údená krkovička
Údenú krkovičku nakrájame na plátky a opečieme na panvici na troche rastlinného oleja z oboch strán dozlatista. Potom podlejeme trochou vody, zakryjeme pokrievkou a chvíľu povaríme. Pred koncom položíme na každý plátok celú očistenú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Do stredu plytkého taniera naservírujeme restovaný kel a naň plátok údenej krkovičky s lahôdkovou cibuľkou. Jablkovo-cibuľovú marmeládu servírujeme v samostatnej miske.