
Vláčny makovec s citrónovým krémom
Suroviny
Makovec
- 250 g mletého maku Belbake
- 140 g polohrubej múky Belbake
- 60 g práškového cukru Belbake
- 12 g kypriaceho prášku Belbake
- 300 ml polotučného mlieka Pilos
- 1 vajce
- 50 ml jablkového džúsu
Krém
- 6 žĺtok
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 160 ml citrónovej šťavy
- 240 g masla Pilos
Ešte budeme potrebovať
- 500 g marhúľ
Potrebujeme
miska, tortová forma Ø 24 x 7 cm, potravinová fólia, špajdľa
POSTUP
V miske zmiešame mak, polohrubú múku, práškový cukor a kypriaci prášok. Prilejeme mlieko, vajíčko a vymiešame stredne husté cesto. Tortovú formu vytrieme maslom, vysypeme múkou vylejeme cesto a pečieme rúre vyhriatej na 180° C cca 20 minút. Upečený makový korpus popicháme špajdľou a polejeme džúsom.
Krém
Do hrnca pridáme kryštálový cukor s citrónovou šťavou a zahrievame na strednej teplote za občasného miešania, kým vznikne číra tekutina. Za stáleho miešania pridávame vaječné žĺtky, kým krém získa hustú. Nakoniec po malých kockách zamiešame maslo izbovej teploty. Keď je krém hladký, odstavíme ho, prepasírujeme cez sitko a prikrytý potravinovou fóliou necháme úplne vychladnúť.
Servírovanie
Makovec podávame poliaty citrónovým krémom a čerstvými marhuľami.