Vyprážaný karfiol so zubáčom
Karfiolová kaša
- 60 g masla Pilos
- 1 cibuľa
- 600 g karfiolu
- 2 lyžice balsamica Acentino
- 300 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Smažený karfiol
- 200 g karfiolu
- 200 g toastového chleba Rivercote
- 1 hrsť čerstvých byliniek (bazalka a petržlenová vňať)
- hladká múka Belbake na obaľovanie
- 1 vajíčko
- prepustené maslo na smaženie
Zubáč
- 4 filety zubáča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Promienna
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- ponorný mixér
Karfiolová kaša
Z ružičiek karfiolu ostrúhame vrchnú časť a odložíme na záverečné zdobenie. V kastróle na rozpustenom masle dosklovita orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme ostrúhané ružičky karfiolu, osolíme, pokvapkáme balsamicom a necháme vyvariť ocot. Podlejeme vývarom, necháme krátko povariť a prilejeme smotanu. Za občasného miešania dusíme pod pokrievkou domäkka. Potom rozmixujeme.
Smažený karfiol
Ružičky karfiolu uvaríme v osolenej vode.
Z toastového chleba odkrojíme kôrku a nakrájame ju na kocky. Bazalku a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a spolu s toastovým chlebom najemno rozmixujeme v sekacom mixéri.
Uvarený karfiol obalíme v hladkej múke, rozšľahaných a osolených vajíčkach a bylinkovej strúhanke. Vysmažíme na prepustenom masle a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Zubáč
Zubáča niekoľkokrát jemne narežeme na strane s kožou. Z oboch strán ho osolíme, na strane bez kože i okoreníme. Opekáme na rozohriatom oleji najprv na strane s kožou. Keď je koža chrumkavá, zubáča otočíme a do panvice pridáme roztlačený cesnak, maslo a nasekanú alebo natrhanú petržlenovú vňať. Necháme speniť a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
Zubáča podávame s karfiolovou kašou, smaženým karfiolom a nastrúhaným karfiolom.