XXL Donut
Suroviny
Cesto
- 300 ml mlieka Pilos
- 42 g čerstvého droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 600 g hladkej múky Belbake
- 5 žĺtkov
- 3 lyžice masla Pilos
- 1 lyžica rumu
- štipka soli
- rastlinný olej Vita D´or
Poleva
- 200 g mliečnej čokolády na varenie Fin Carré (40 %)
- 50 g masla Pilos
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
Potrebujeme
- mixér s miesiacim hákom, valček, panvicu
POSTUP
Cesto
V teplom mlieku zmiešame droždie, kryštálový cukor a necháme chvíľu kysnúť.
Do misy nasypeme múku, žĺtky, zmäknuté maslo a rum. Pridáme vykysnutú zmes, štipku soli a v mixéri miesime do hladkého cesta. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 45 – 60 minút. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, zvrchu posypeme múkou a vyvaľkáme na hrúbku 4 cm. Cesto vykrojíme do tvaru donutu tak, že okolo vonkajšieho okruhu taniera vykrajovačom alebo menším nožíkom vyrežeme väčší kruh. Spodnou časťou taniera naznačíme menší kruh, ktorý tiež vyrežeme. Donut opatrne vložíme do rozohriateho oleja a pomaly smažíme z oboch strán, aby sa prepiekol aj vo vnútri. Nakoniec preložíme na papierovú utierku, aby prebytočný olej stiekol.
Poleva
V jednej miske nad parou roztopíme mliečnu čokoládu s 50 g masla a v druhej miske bielu čokoládu.
Servírovanie
XXL donut zvrchu prelejeme roztopenou čokoládou. Čokolády môžeme aj kombinovať tak, aby nám na povrchu vznikol ozdobný nepravidelný vzor.