XXL moravský štedrák
Suroviny
Cesto
- 250 ml mlieka Pilos
- 30 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky Belbake
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 vajce
- 70 g masla Pilos
- štipka soli Kania
Náplň
Tvarohová náplň
- 250 g hrudkovitého tvarohu Pilos
- 20 g vanilínového cukru Belbake
- 2 lyžice práškového cukru Belbake
Slivková náplň
- 440 g slivkového lekváru Sympathica
Orechová náplň
- 100 ml mlieka Pilos
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 30 g masla Pilos
- 180 g vlašských orechov Alesto
Maková náplň
- 100 ml mlieka Pilos
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 30 g masla Pilos
- 100 g mletého maku Belbake
Mrvenička
- 30 g masla Pilos
- 50 g práškového cukru Belbake
- 50 g polohrubej múky Belbake
Ešte budeme potrebovať
- 1 vajce
Potrebujeme
- valček, papier na pečenie, plech
POSTUP
Cesto
V teplom mlieku rozdrvíme droždie, premiešame a necháme podkysnúť.
Vo väčšej mise zmiešame múku, cukor, vajce, maslo a soľ. Prilejeme kvások a ručne vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 1 hodinu.
Tvarohová náplň
V miske zmiešame tvaroh, vanilínový cukor a práškový cukor.
Orechová náplň
Mlieko, cukor, maslo a mleté orechy spolu zmiešame a pomaly privedieme do varu. Varíme do zhustnutia.
Maková náplň
Mlieko, cukor, maslo a mak spolu zmiešame a pomaly privedieme do varu. Varíme do zhustnutia.
Mrvenička
Cukor, maslo a múku v miske rozdrvíme na mrveničku.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm do tvaru kruhu. Do stredu pridáme tvarohovú náplň, lekvár, orechovú a makovú náplň a pokračujeme až ku okrajom. Nakoniec štedrák posypeme mrveničkou.
Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút.