
Zapečené mleté mäso so zemiakovým pyré a syrom
Suroviny
Mäso
- extra panenský olivový olej Primadonna
- 100 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g mrkvy
- 2 lyžice masla Pilos
- 800 g mletého hovädzieho mäsa
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice čerstvej pažítky
Zemiaková kaša
- 1 kg zemiakov
- soľ Kania
- 200 ml plnotučného mlieka Pilos
- 100 g masla Pilos
- muškátový oriešok
Ešte budeme potrebovať
- 100 g syru morbier
- 1 lyžicu strúhanky Belbake
Potrebujeme
hrniec, panvica, misa, zapekacia misa, cukrárske vrecko, strúhadlo
POSTUP
Mäso
Do hrnca pridáme olej, vložíme cibuľu, cesnak, mrkvu nakrájanú nadrobno, maslo a necháme speniť. Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a restujeme. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Akonáhle je mäso mäkké, pridáme nasekanú pažítku.
Tip: „Mäsové ragú môžete ochutiť aj petržlenovou vňaťou.“
Zemiakové pyré
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a ešte teplé prelisujeme cez lis na zemiaky. V hrnci zohrejeme pripravené zemiakové pyré, vmiešame studené kocky masla, počkáme kým sa úplne rozpustí, následne prilejeme zohriate mlieko a ochutíme soľou a muškátovým orieškom. Mäsové ragú preložíme do zapekacej misy a zarovnáme. Pyré nanesieme na mäso, zarovnáme a posypeme strúhaným syrom zmiešaným so strúhankou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme 10 minút odležať.