Zeleninová galeta
- 340 g hladkej múky
- 8 g soľ
- 10 g kryštálového cukru
- 180 g masla
- 9 lyžíc vody
- 3 lyžice vodky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 1 lyžička čerstvého tymianu
- mleté čierne korenie
- 430 g (cca 3 ks) cukety
- 220 g syra feta
- 2 lahôdkové cibuľky
- 4 lyžice strúhanky
- 1 vajce
- 1 lyžica sezamu
POSTUP
POTREBUJEME
- sekací mixér
- sitko
- potravinovú fóliu
- strúhadlo
- papier na pečenie
- valček
- veľký plech
V mixéri zmiešame preosiatu múku, soľ a cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a niekoľkokrát nárazovo a prerušovane rozmixujeme pri najvyšších otáčkach. Pridáme studenú vodu a ideálne v mrazničke vychladenú vodku. Opäť nárazovo rozmixujeme pri najvyšších otáčkach. Potom masu ručne vyformujeme do hrubej placky, zabalíme do fólie a necháme približne 30 minút stuhnúť v chladničke. Na panvici s olivovým olejom opečieme nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Po 3 minútach pridáme aj nakrájanú papriku. Po ďalších 3 minútach dochutíme lístkami čerstvého tymianu a štipkou čierneho korenia. Premiešame a pridáme nahrubo pokrájanú cuketu. Opekáme ďalších 5 minút a necháme vychladnúť. Keď má zmes izbovú teplotu, zmiešame ju s nastrúhaným syrom feta, nasekanými lahôdkovými cibuľkami a 2 lyžicami strúhanky. Vychladené cesto položíme na papier na pečenie, rozvaľkáme do tvaru kruhu veľkosti plechu, na ktorý ho vzápätí prenesieme spolu s papierom. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme 2 lyžicami strúhanky. Do stredu dáme plnku, ktorú rovnomerne nanesieme asi 2 - 3 cm od okrajov cesta. Okraje cesta zahneme smerom dovnútra galety, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 35 minút. Potom teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 15 minút v režime horúceho vzduchu.