Banánovo-karamelová torta
- 3 balíčky škoricových sušienok Tastino
- 100 g masla
- 1/2 lyžičky mletej škorice Mikado
- 400 g pripravenej karamelovej hmoty
- 250 g mascarpone Lovilio
- 3 banány
- šťava z 1/2 citróna
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 g čokolády Bellarom (74 % kakaa)
Karamelová hmota
- 100 ml plnotučného mlieka Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 450 g kroviek (smotanových karameliek) Flaggis
- 50 g zmäknutého masla
- 50 g čokolády Bellarom (74 % kakaa)
Korpus
Sušienky rozomelieme v sekacom mixéri. Potom ich zmiešame so zmäknutým maslom a mletou škoricou a vypracujeme cesto. Cestom vystelieme okrúhlu tortovú formu (aj po stranách) a vložíme ju do chladničky asi na 30 minút stuhnúť.
Karamelová hmota
Mlieko so smotanou privedieme do varu. Potom pridáme krovky a miešame, až kým sa úplne nerozpustia. Keď je karamelová hmota úplne hladká, stiahneme ju zo sporáka a pridáme zmäknuté maslo a 50 g čokolády. Dôkladne zamiešame, aby vznikla hladká, lesklá hmota.
Krém
V mise zmiešame vychladnutú karamelovú hmotu s mascarpone. Krém natrieme na vychladnutý korpus.
Banány nakrájame na kolieska, pokvapkáme šťavou z citróna a poukladáme na krém. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a natrieme na banány. Tortu necháme v chladničke stuhnúť (najlepšie cez noc).
Pred podávaním ozdobíme nastrúhanou čokoládou.