Bravčová panenka pečená v lístkovom ceste
- 600 g bravčovej panenky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- olivový olej Primadonna
- 80 g kuracích pŕs
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 6 plátkov Schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- 1 chladené lístkové cesto Belbake
- 1 vajíčko
- 200 g brokolice
- syr grana padano Lovilio na posypanie
Potrebujeme
- plech
- pierko na potieranie
- sekací mixér
- strúhadlo
- kuchynské utierky
- sitko
Postup
Bravčová panenka v lístkovom ceste
Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a očistíme od blán. Ochutíme ju soľou a čiernym korením. Orestujeme ju spolu s čerstvým tymianom zo všetkých strán na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Orestovanú panenku osušíme na kuchynských utierkach.
Vychladené surové kuracie prsia preložíme do sekacieho mixéra, ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme nahrubo nasekaný tymian a 80 ml smotany, ktorú pridáme na 2-krát. Zakaždým dôkladne zmixujeme.
Na pracovnú dosku poukladáme plátky Schwarzwaldskej šunky tak, aby sa trochu prekrývali. Potrieme ich rovnomerne plnkou z kuracích pŕs, osolíme a okoreníme. Na ňu položíme orestovanú a osušenú bravčovú panenku a opatrne zabalíme.
Lístkové cesto rozvinieme a odrežeme z neho približne polovicu, ktorú dôkladne potrieme rozšľahaným vajíčkom, do stredu položíme panenku zabalenú v Schwarzwaldskej šunke a zavinieme. Panenku v lístkovom ceste položíme spojom nadol na plech potretý olivovým olejom. Závin potrieme vajíčkom a zľahka popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 210 °C približne 12 – 15 minút. Upečenú panenku necháme pred servírovaním 2 – 3 minúty odpočívať. Potom ju nakrájame na plátky.
Varená brokolica
Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky a dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Uvaríme ju v osolenej vriacej vode domäkka, potom scedíme a necháme odkvapkať. Pred servírovaním ju zohrejeme v hrnci, na dno ktorého sme pridali trochu vody. Brokolicu osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a necháme pod pokrievkou 3 minúty zohriať. Potom ju vyberieme a osušíme na kuchynských utierkach.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme 2 – 3 plátky panenky v lístkovom ceste a ružičky varenej brokolice. Posypeme strúhaným syrom grana padano a pokvapkáme olivovým olejom.