Bravčové pliecko v pikantnej marináde s batatmi
- 100 g paradajkového pretlaku Mikado
- 1 lyžička mletej štipľavej papriky Mikado
- 1 lyžička celej rasce Mikado
- 10 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 kg bravčového pliecka
- 200 ml bieleho suchého vína
- 4 bataty
- čerstvý rozmarín
- lahôdková cibuľka (na ozdobu)
Postup
Potrebujeme
- kuchynský špagát
- potravinovú fóliu
- plech alebo zapekaciu misu
- strúhadlo
V miske zmiešame paradajkový pretlak, mletú papriku, rascu a 2 – 3 najemno nastrúhané strúčiky cesnaku. Ochutíme soľou a korením. Prilejeme olivový olej a dôkladne premiešame.
Umyté a osušené bravčové pliecko osolíme a okoreníme. Tenkým nožom do neho urobíme 5 – 6 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku. Mäso zviažeme kuchynským špagátom, preložíme do zapekacej misy a dôkladne potrieme marinádou. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne však celú noc.
Marinované pliecko podlejeme vínom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1,5 hodiny do zlatohneda. Počas pečenia podlievame mäso výpekom (každých 20 minút), aby bolo šťavnaté. Podľa potreby môžeme prilievať vodu, prípadne víno.
Medzitým pripravíme bataty. Umyté a očistené bataty nakrájame na menšie kúsky, ochutíme ich soľou, korením, čerstvým rozmarínom, zvyšným cesnakom a olivovým olejom. Bataty pridáme k mäsu približne po 45 minútach pečenia. Pečieme ďalej pri rovnakej teplote ďalších 45 minút.
Servírovanie
Z upečeného pliecka odstránime špagát a nakrájame ho na plátky. Servírujeme ich spolu s pečenými batatmi. Na záver môžeme preliať výpekom a dozdobiť nasekanou lahôdkovou cibuľkou.