Čokoládové taštičky – Pain au chocolat
Suroviny
Cesto
- 500 g hladkej múky Belbake
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 12 g sušeného droždia
- 5 g soli Kania
- 60 g masla Pilos
- 150 – 220 ml mlieka Pilos
Lístkovanie
- 300 g masla Pilos
Náplň
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 %)
Na potretie
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- štipka soli Kania
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, valček, papier na pečenie, veľký plech
POSTUP
Cesto
Všetky suroviny spolu miesime asi 10 minút, kým vznikne elastické cesto, ktoré sa samo odliepa od stien misky.
Tip: Množstvo mlieka závisí od savosti múky.
Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vrátime späť do misky, prikryjeme utierkou a necháme aspoň 2 hodiny kysnúť v chladničke.
Lístkovanie
Maslo rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na tenký plát a necháme ho stuhnúť v chladničke.
Tip: Aby bol plát rovnomerný, okraje na papieri na pečenie zahneme a plát vaľkáme na dĺžku valčeka.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik tak veľký, aby sme do neho mohli zabaliť maslový plát. Cesto s maslom rozvaľkáme a zložíme na 4-krát ako knihu. Zabalíme ho do fólie, nie natesno, a necháme v chladničke hodinu podkysnúť.
Potom cesto v smere spoja rozvaľkáme na dĺžku valčeka a zložíme na 3-krát ako list. Opäť zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Postup zopakujeme ešte raz.
Vychladené cesto najprv rozvaľkáme na 4 mm hrubý plát a potom nakrájame na obdĺžniky 10 × 15 cm. Obe čokolády nasekáme na 10 pásov. Do každého obdĺžnika zrolujeme 2 pásy čokolády. Taštičky ukladáme spojom dole na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
Podkysnuté taštičky potrieme vajcom rozšľahaným so žĺtkami a soľou. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 220 °C, teplotu stiahneme na 190 °C a pečieme 12 – 15 minút dochrumkava. Upečené ich necháme vychladnúť na mriežke.