Focaccia s pečeným cesnakom
Suroviny
- 500 g hladkej múky Belbake
- 10 g sušeného droždia
- soľ Kania
- 450 ml vody
- olivový olej Primadonna
- 1 hlavička cesnaku
- 8 cherry paradajok
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
Potrebujeme
kuchynskú textilnú utierku, alobal, formu s rozmermi cca 15 × 22 cm
POSTUP
Múku, droždie a 2,5 lyžičky soli zmiešame. Prilejeme vodu a vypracujeme hladké cesto. Väčšiu misu vymažeme olejom a naplníme cestom. Prikryjeme utierkou a necháme v chladničke odpočívať 24 hodín.
Vrch z hlavičky cesnaku odrežeme. Položíme na alobal, polejeme lyžičkou oleja, osolíme a zabalíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút. Potom necháme vychladnúť.
Formu na focacciu vymažeme olejom. Odstáte cesto rukami zospodu smerom nahor spracujeme tak, aby sa obalilo v oleji a mohli sme ho premiestniť do formy na focacciu. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť ďalšie 2 – 3 hodiny.
Z upečenej hlavičky vytlačíme strúčiky cesnaku, ktoré vidličkou zmiešame s dvomi lyžicami oleja a lyžičkou soli. Miešame, kým sa všetky ingrediencie spoja do jednej pasty.
Rúru vyhrejeme na 190 °C.
Vykysnuté cesto odkryjeme. Ruky si naolejujeme a končekmi prstov zaryjeme do cesta tak, aby sa v ňom vytvorili menšie aj väčšie vzduchové bublinky. Po ceste rovnomerne poukladáme cesnakovú pastu, na polovicu nakrájané cherry paradajky a čerstvý rozmarín.
Ihneď vložíme do rúry. Pečieme pri 180 °C cca 35 – 40 minút.