Germknödel - alpská sladká knedľa s vanilkovým krémom
Suroviny
Knedle
- 200 ml mlieka Pilos (1,5 %)
- 22 g čerstvého droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 375 g hladkej múky Belbake
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 50 g masla Pilos
- štipka soli Kania
- slivkový lekvár Sympathica
Krém
- 40 g Zlatého klasu
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 600 ml mlieka Pilos (1,5 %)
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžica rumu James Cook
Posýpka
- mletý mak Belbake
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
- plátno alebo hrniec na parenie
POSTUP
Knedle
V teplom mlieku rozmiešame droždie s cukrom a necháme 5 – 10 minút napučať.
V mise zmiešame múku, vajce, žĺtok, roztopené maslo, soľ, kvások a vymiesime hladké cesto. Posypeme ho múkou a pod utierkou necháme asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, ktoré zľahka roztlačíme do tvaru kruhu, naplníme lekvárom a uzatvoríme. Knedle uložíme spojom dole a necháme 10 – 15 minút podkysnúť. Paríme v naparovacom hrnci alebo na plátne približne 25 minút.
Krém
Zlatý klas a vanilínový cukor rozmiešame v 100 ml mlieka. Zvyšné mlieko necháme zovrieť. Keď je už horúce, prilejeme k nemu rozmiešaný Zlatý klas a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na záver dochutíme kryštálovým cukrom a rumom.
Posýpka
Mak zmiešame s cukrom v pomere 1:1.
Servírovanie
Knedľu prelejeme vanilkovým krémom a posypeme makom zmiešaným s cukrom.