0
3
Sviečková na smotane s brusnicami a domácou knedľou

Sviečková na smotane s brusnicami a domácou knedľou

3 h 0 m
4 porcie
  • 1 kg hovädzej falošnej sviečkovej
  • 100 g anglickej slaniny Pikok vcelku
  • 2 mrkvy (na špikovanie)
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • repkový olej Vita D'or
  • 80 g masla Pilos
  • 75 g mrkvy
  • 60 g zeleru
  • 65 g petržlenu
  • 100 g cibule
  • 1 sladké jablko
  • 1 lyžička cukru Castello
  • 1 menší citrón
  • 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
  • ocot (podľa chuti)
  • 750 ml hovädzieho vývaru
  • 10 guľôčok čierneho korenia Kania
  • 2 bobkové listy Kania
  • 10 guľôčok nového korenia Kania
  • 1 lyžička hladkej múky Castello
  • 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 3 lyžice sladených brusníc Freshona
  • hrnčekové knedle
  • karlovarské knedle

POSTUP

POTREBUJEME

  • kuchynský špagát
  • plátno
  • pekáč s pokrievkou
  • Monsieur Cuisine alebo mixér
  • kovové sitko

 

Polovicu slaniny (50 g) nakrájame na dlhé kúsky vhodné na špikovanie, ktoré dáme zamraziť. Na špikovanie pozdĺžne nakrájame aj 2 ošúpané mrkvy. Hovädzie mäso prešpikujeme stuhnutou slaninou a mrkvou, zviažeme špagátom, osolíme a okoreníme. V stredne veľkom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme pripravené hovädzie, krátko opečieme zo všetkých strán a preložíme do pekáča. Do hrnca pridáme repkový olej, 50 g masla, na kocky nakrájanú slaninu a koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen). Po chvíli pridáme cibuľu nakrájanú na jemno a restujeme do zlatista. Potom pridáme jablko zbavené jadrovníka nakrájané na drobno a cukor. Necháme skaramelizovať. Kôru citróna nastrúhame a odložíme na neskôr. Potom citrón prerežeme na polovicu, ošúpeme tak, aby na ňom neostala žiadna biela dužina a vložíme do hrnca. Ochutíme horčicou, octom a krátko povaríme. Prilejeme vývar a opäť krátko povaríme. Divoké korenie (celé čierne korenie, bobkové listy a nové korenie) zviažeme špagátom do plátna. Vložíme ho k mäsu do pekáča a zalejeme restovanou zeleninou z hrnca. Pekáč prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme asi 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Asi 20 minút pred dokončením pečenia pripravíme domáce knedle.

Tip: Postup ako pripraviť karlovarskú knedľu nájdete tu. Postup na hrnčekovú knedľu nájdete tu.

Upečené mäso preložíme na tanier a prikryjeme alobalom. Z pekáča vyberieme plátno s korením, celý základ na omáčku prelejeme do hrnca a privedieme do varu. V miske rozmiešame múku so smotanou, prelejeme do hrnca a asi 20 minút povaríme. Potom omáčku preložíme do mixéra, zjemníme 30 g masla, ochutíme citrónovou kôrou a rozmixujeme do hladka. Počas mixovania pridáme lyžicu brusníc. Pre jemnejšiu štruktúru môžeme prepasírovať cez kovové sitko a privedieme znova k varu.

 

Servírovanie

Pečené mäso zbavíme špagátu a nakrájame na plátky. Podávame s domácou knedľou, omáčkou a lyžičkou brusníc.  

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info