Grilovaná polievka
- 3 farebné papriky (440 g)
- 1 baklažán (220 g)
- 2 cukety (500 g)
- 3 paradajky (640 g)
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 hrsť čerstvej mäty
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- šťava z ½ citróna
- 1,5 l horúcej vody
- 80 g kuskusu
- 1 biely jogurt
- 100 g parmezánu
- farebné korenie
POSTUP
POTREBUJEME
- kuchynské papierové utierky
- grilovaciu panvicu alebo gril
- tyčový mixér
Umytú a osušenú zeleninu nakrájame - papriky pozdĺžne na polovicu a baklažán, cukety a paradajky na asi 1 cm hrubé plátky. Gril alebo grilovaciu panvicu potrieme naolejovanou kuchynskou utierkou, pripravenú zeleninu pokvapkáme olejom a grilujeme 4 - 5 minút z obidvoch strán.
Tip: Zrelším a mäkším paradajkám postačia aj 3 minúty.
Ugrilovanú zeleninu pokrájame na menšie kúsky. V hrnci na olivovom olejom opečieme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je základ zlatistý, prisypeme cukor a necháme skaramelizovať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a za stáleho miešania restujeme asi 5 minút. Pridáme mätu, soľ, čierne korenie, mletú papriku a citrónovú šťavu. Zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou varíme ešte 10 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme, do hrnca prisypeme kuskus, premiešame a necháme ešte 10 minút postáť.
Servírovanie
Polievku servírujeme s lyžicou jogurtu, posypanú strúhaným parmezánom a dozdobenú lístkom mäty, farebným korením a olivovým olejom. Môžeme ju podávať aj s cesnakovými krutónmi alebo chlebovými tyčinkami.
Tip: Túto polievku môžeme servírovať aj na studeno.