Hlivová polievka s bulgurom
- 1 kg hlivy ustricovej
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 8 lyžíc olivového oleja
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 220 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 160 g zemiakov
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžica červenej mletej papriky
- 2 l vriacej vody
- 100 g bulguru
- 2 lahôdkové cibuľky
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Umytú hlivu zbavíme hrubšej dolnej časti a natrháme na menšie kúsky podobné rezancom. Nasucho opekáme 9 - 10 minút vo väčšej panvici s nelepivým povrchom, kým sa väčšina vody odparí. Podlejeme sójovou omáčkou, ešte minútu miešame a stiahneme z plameňa. V hlbšom hrnci na olivovom oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme nasekaný cesnak, nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, zemiaky), čerstvý tymian, sušené oregano, soľ, čierne korenie a za občasného miešania opekáme ďalších 5 minút. Potom pridáme horčicu, mletú papriku, premiešame, pridáme opečené huby, zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou na miernom plameni varíme 20 minút. Na záver pridáme bulgur, nasekanú lahôdkovú cibuľku a petržlenovú vňať. Stiahneme z plameňa a necháme 10 minút odpočinúť.
Tip: Bulgur môžeme nahradiť inou cestovinou alebo ho úplne vynechať. Namiesto hlivy sú vhodné aj šampiňóny či iné huby.
Tip: Ak obľubujete krémovú polievku, tak bulgur vynechajte a polievku rozmixujte dohladka.
Servírovanie
Hlivovú polievku môžeme podávať s kyslou smotanou, čerstvým tymianom či korením.