5
44
Hlivová polievka s bulgurom

Hlivová polievka s bulgurom

50 min
8 porcií
  • 1 kg hlivy ustricovej
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 220 g mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 160 g zemiakov
  • 1 lyžica čerstvého tymianu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžica červenej mletej papriky
  • 2 l vriacej vody
  • 100 g bulguru
  • 2 lahôdkové cibuľky
  • čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

 

Umytú hlivu zbavíme hrubšej dolnej časti a natrháme na menšie kúsky podobné rezancom. Nasucho opekáme 9 - 10 minút vo väčšej panvici s nelepivým povrchom, kým sa väčšina vody odparí. Podlejeme sójovou omáčkou, ešte minútu miešame a stiahneme z plameňa. V hlbšom hrnci na olivovom oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme nasekaný cesnak, nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, zemiaky), čerstvý tymian, sušené oregano, soľ, čierne korenie a za občasného miešania opekáme ďalších 5 minút. Potom pridáme horčicu, mletú papriku, premiešame, pridáme opečené huby, zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou na miernom plameni varíme 20 minút. Na záver pridáme bulgur, nasekanú lahôdkovú cibuľku a petržlenovú vňať. Stiahneme z plameňa a necháme 10 minút odpočinúť.

 

Tip: Bulgur môžeme nahradiť inou cestovinou alebo ho úplne vynechať. Namiesto hlivy sú vhodné aj šampiňóny či iné huby. 

 

Tip: Ak obľubujete krémovú polievku, tak bulgur vynechajte a polievku rozmixujte dohladka. 

 

Servírovanie

Hlivovú polievku môžeme podávať s kyslou smotanou, čerstvým tymianom či korením.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.