Hubová fašírka
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 2 väčšie cibule
- 850 g šampiňónov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 g sendviča alebo chleba
- 300 ml mlieka Pilos
- 1 čili paprička
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička mletej papriky Kania
- 1 lyžička sušeného oregana Kania
- 4 lyžice strúhanky Belbake + na vysypanie formy
- 2 vajcia
Potrebujeme
- zapekaciu nádobu s rozmermi 30 × 10 cm
POSTUP
Vo väčšej panvici na oleji opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu. Po 8 minútach pridáme posekané nožičky šampiňónov, ochutíme lyžičkou soli a štipkou čierneho korenia. Opekáme ďalšie 2 minúty.
Potom prihodíme do panvice aj pokrájané klobúčiky húb a opekáme ďalších 10 – 12 minút, kým sa odparí voda uvoľnená z húb a obsah panvice sa zredukuje. Scedíme a necháme čiastočne vychladnúť.
Krajce sendviča alebo chleba zalejeme mliekom a necháme aspoň štvrťhodinu nasiaknuť. Potom pečivo v dlaniach vyžmýkame a natrháme na malé kúsky. Primiešame na jemno posekanú čili papričku, cesnak, petržlenovú vňať, mletú papriku, oregano, strúhanku, rozšľahané vajcia a vychladnuté huby.
Zapekaciu nádobu potrieme olejom a vysypeme strúhankou. Naplníme pripraveným cestom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Prvých 20 minút pečieme v režime “pečenie zdola” a ďalších 20 – 25 minút v bežnom režime (zhora + zdola).
Po upečení necháme 15 minút postáť a potom nakrájame na plátky.
Servírovanie
Hubovú fašírku servírujeme s opečenými zemiakmi, prípadne zemiakovým pyré a čerstvým šalátom. sVýborne chutí aj na studeno ako plnka do sendvičov alebo chladený nárez.