Krevetové špízy s avokádovo-grapefruitovým šalátom
- 24 kreviet
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- čerstvý tymian
- štipka sušeného oregana Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- 2 limetky
- olivového olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 baklažán
- 2-3 lyžice balsamica Acentino
- 60 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 2 červené cibule
- 1 avokádo
- 125 g rukoly
- 2 červené grapefruity
- čerstvá bazalka
- čerstvá pažítka
Potrebujeme
- kuchynské utierky
- mažiar
- potravinová fólia
- drevené špajdle (namočené aspoň na 2 hodiny vo vode)
Krevety v cesnakovo-bylinkovej marináde
Cesnak, rozmarín, tymian, oregano, bobkové listy a nastrúhaný zázvor rozdrvíme v mažiari. Pridáme šťavu z 1 limetky a 3 lyžice olivového oleja. Ochutíme soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Do marinády vložíme umyté a osušené krevety a dôkladne spolu premiešame. Prikryjeme ich potravinovou fóliou a necháme marinovať v chladničke asi 20 minút.
Grilovaný baklažán
Umytý a osušený baklažán nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Necháme chvíľku marinovať. Papierovú kuchynskú utierku namočíme do oleja a potrieme ňou rošty na grile. Plátky baklažánu grilujeme 30 – 60 sekúnd z každej strany a potom preložíme na tanier.
Krevetové špízy
Marinované krevety zavinieme do plátkov grilovaného baklažánu a napichujeme ich na špajdle. Grilujeme približne 3 minúty z každej strany. Potom gril prikryjeme vekom a grilujeme ďalších 5 – 6 minút.
Avokádovo-grapefruitový šalát
Do misky dáme balsamico a 6 lyžíc olivového oleja. Ochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame. Čierne olivy nakrájame na menšie kúsky a červené cibule na tenké plátky. Avokádo tiež nakrájame na tenké plátky, ktoré pokvapkáme limetkovou šťavou. Rukolu umyje a osušíme. Z očistených grapefruitov pripravíme segmenty.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme rukolu, pár grapefruitových segmentov, plátky avokáda, cibule, kúsky olív a lístky bazalky. Šalát pokvapkáme balsamicovou zálievkou. Položíme naň krevetový špíz a posypeme nadrobno nasekanou pažítkou.
Video, ako ošúpať avokádo nájdete na stránke kuchynalidla.sk v kategórií Triky.
Video, ako pripraviť segmenty z citrusov nájdete na stránke kuchynalidla.sk v kategórií Triky.