Kurča na paprike
- 1 cele kurča
- 500 ml vody
- 100 g zeleru
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenie Kania
- 6 bobkových listov Mikado
- 3 cibule
- rastlinný olej Promienna
- 1 červená paprika
- 4 lyžice mletej sladkej papriky Kania
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1/2 žltej papriky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- tyčový mixér
- sitko
Varene kurča
Očistenú a umytú koreňovú zeleninu – zeler, mrkvu, petržlen nakrájame na kúsky a vložíme do hrnca s vodou. Pridáme guľôčky nového a celého čierneho korenie, 3 bobkové listy, 1 cibuľu prerezanú na polovicu a varíme 10 minút. Medzitým si rozporciujeme kurča – odrežeme krídla, stehna a trup rozdelíme na polovice. Kúsky kurčaťa vložíme do vývaru tak, aby boli úplne ponorené a varíme približne 30 – 45 minút domäkka. Keď je mäso uvarené, vyberieme ho z vývaru do misky a necháme vychladnúť. Potom všetky časti zbavíme kože a prsia vykostime.
Papriková omáčka
2 cibule nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na rozpálenom rastlinnom oleji. Pridáme na malé kúsky nakrájanú polovicu červenej papriky, zvyšne bobkové listy a mletú sladkú papriku. Dôkladne premiešame a podlejeme vývarom. Po 20 minútach varenia zahustime omáčku hladkou múkou zmiešanou so smotanou. Za stáleho miešania varíme ďalších 15 – 20 minút. Potom vyberieme bobkové listy, omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko do druhého hrnca.
Polovicu žltej a červenej papriky nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na rozpálenej panvici na troche rastlinného oleja. Ochutíme soľou a čiernym korením. Na záver pridáme lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu kurčaťa, prelejeme paprikovou omáčkou a ozdobíme kúskami orestovanej žltej a červenej papriky a lahôdkovou cibuľkou. Ako príloha sa hodia cestoviny, ryža alebo žemľová knedľa.