10
22
Kysnuté kvetinky

Kysnuté kvetinky

1 h 10 m
18 porcií
  • džemy Maribel (napr. marhuľový, malinový a čučoriedkový)
  • 400 g hladkej múky Belbake
  • 150 ml acidofilného mlieka Pilos
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
  • 60 g zmäknutého masla
  • štipka soli Belbake
  • 1/2 kocky droždia
  • hladká múka Belbake na posypanie pracovnej dosky
  • 1 vajíčko na potretie
  • 100 g roztopeného masla na potretie

Potrebujeme

  • mixér so špirálovými nadstavcami
  • dosku na vaľkanie
  • valček
  • papier na pečenie
  • pierko na potieranie

Postup

V miske rozmiešame hladkú múku, acidofilné mlieko, vodu, 1 vajíčko, cukor, zmäknuté maslo, štipku soli a rozmrvené droždie (kvások nemusíme pripraviť zvlášť). Mixérom dôkladne vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 20 minút.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a cesto rukami ešte premiesime. Vytvarujeme z neho dlhý valec, z ktorého odkrajujeme asi 1,5 cm kolieska. Každý kúsok cesta v rukách vyformujeme do malého bochníčka a poukladáme na pomúčenú dosku. Necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.

Z každého bochníčka vytvarujeme 1 kvetinku – bochníček rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Ostrým nožom urobíme po obvode kruhu asi 6 zárezov (stred musí ostať neporušený). Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vytvarujeme oblé lupienky kvetiniek. Kvetinky ukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti od seba, aby sa nezlepili, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem. Do stredu každej kvetinky dáme lyžičku vychladnutého džemu (džem izbovej teploty by sa počas pečenia rýchlo roztiekol). Na záver potrieme lupienky rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút do zlatohneda. Kvetinky vyberieme z rúry a ešte horúce ich potrieme roztopeným maslom, aby boli krásne lesklé.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    21. august 2016, 21:56

    Celé zle! Cesto riedke, pracovalo sa s ním hrozne!! Jedine nápad sa mi pozdáva, určite kvetinky ešte urobím, ale rozhodne z iného cesta. Škoda že pani Poláková neukázala vo videu akú konzistenciu má jej cesto.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      24. august 2016, 14:04

      Dobrý deň Monika, ak sa Vám cesto zdá príliš riedke, môžete do neho pridať viac múky. S pozdravom Tím kuchynalidla.sk

      Odpovedať
  • power frau
    14. január 2015, 14:34

    mile pekarocky, ak chcete vidiet ako tie kvietky maju vyzerat v skutocnosti, pozrite si nasledovne video http://vkus-landia.ru/component/k2/item/274-bulochki-*tsvetochki*-s-vishney.html V tom videu sa mozete presvedcit, ze sa tie kvietky neplnia lekvarom ale chutnou visnovou plnkou ;-) a potieraju sa pred pecenim rozslahanym vajickom. O potierani roztopenym maslom po upeceni sa vo videu nic nehovori. Ten recept je len neprofesionalne odkopirovany z internetu... :-(((

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    30. december 2014, 11:02

    Těsto se dost lepilo, musela jsem podsypat moukou a pak byly květinky tuhé. Super nápad na tvarování květinek, nejen dětem se líbilo.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    27. september 2014, 00:07

    moja babka to bude zajtra robiť

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    16. júl 2014, 11:34

    vyzeraju fantasticky. asi budem v piatok piect. ale zvnutra /okrem dzemu navrchu/ su prazdne ? ci mozem primiesat do cesta nieco ?

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať