Kysnuté kvetinky
- džemy Maribel (napr. marhuľový, malinový a čučoriedkový)
- 400 g hladkej múky Belbake
- 150 ml acidofilného mlieka Pilos
- 150 ml vlažnej vody
- 1 vajíčko
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 60 g zmäknutého masla
- štipka soli Belbake
- 1/2 kocky droždia
- hladká múka Belbake na posypanie pracovnej dosky
- 1 vajíčko na potretie
- 100 g roztopeného masla na potretie
Potrebujeme
- mixér so špirálovými nadstavcami
- dosku na vaľkanie
- valček
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Postup
V miske rozmiešame hladkú múku, acidofilné mlieko, vodu, 1 vajíčko, cukor, zmäknuté maslo, štipku soli a rozmrvené droždie (kvások nemusíme pripraviť zvlášť). Mixérom dôkladne vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 20 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a cesto rukami ešte premiesime. Vytvarujeme z neho dlhý valec, z ktorého odkrajujeme asi 1,5 cm kolieska. Každý kúsok cesta v rukách vyformujeme do malého bochníčka a poukladáme na pomúčenú dosku. Necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.
Z každého bochníčka vytvarujeme 1 kvetinku – bochníček rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Ostrým nožom urobíme po obvode kruhu asi 6 zárezov (stred musí ostať neporušený). Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vytvarujeme oblé lupienky kvetiniek. Kvetinky ukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti od seba, aby sa nezlepili, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem. Do stredu každej kvetinky dáme lyžičku vychladnutého džemu (džem izbovej teploty by sa počas pečenia rýchlo roztiekol). Na záver potrieme lupienky rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút do zlatohneda. Kvetinky vyberieme z rúry a ešte horúce ich potrieme roztopeným maslom, aby boli krásne lesklé.