Kysnuté lievance s jablkami
- 270 g polohrubej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 30 g droždia
- 1 lyžica krupicového cukru Belbake
- 270 ml mlieka Pilos
- 1 vajce
- 2 jablká
- olej Promienna (na vyprážanie)
- práškový cukor Belbake (na posypanie)
Postup
Múku zmiešame v miske so soľou. V strede múky urobíme jamku a dáme do nej rozmrvené droždie a cukor. Pridáme polovicu zohriateho mlieka, ktorým zalejeme droždie. Misku prikryjeme čistou tkanou utierkou a necháme odstáť asi 20 minút.
Potom dolejeme zvyšok mlieka, pridáme 1 vajce a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame ich na tenké plátky, ktoré zamiešame do vykysnutého cesta.
V kastróle zohrejeme väčšie množstvo oleja. Pomocou lyžice do rozpáleného oleja vkladáme kôpky, ktoré vyprážame dozlatista. Vypražené lievance necháme osušiť od prebytočného oleja na papierových obrúskoch.
Vychladnuté lievance posypeme práškovým cukrom.






LIDL