Kysnuté lievance s jablkami
- 270 g polohrubej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 30 g droždia
- 1 lyžica krupicového cukru Belbake
- 270 ml mlieka Pilos
- 1 vajce
- 2 jablká
- olej Promienna (na vyprážanie)
- práškový cukor Belbake (na posypanie)
Postup
Múku zmiešame v miske so soľou. V strede múky urobíme jamku a dáme do nej rozmrvené droždie a cukor. Pridáme polovicu zohriateho mlieka, ktorým zalejeme droždie. Misku prikryjeme čistou tkanou utierkou a necháme odstáť asi 20 minút.
Potom dolejeme zvyšok mlieka, pridáme 1 vajce a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame ich na tenké plátky, ktoré zamiešame do vykysnutého cesta.
V kastróle zohrejeme väčšie množstvo oleja. Pomocou lyžice do rozpáleného oleja vkladáme kôpky, ktoré vyprážame dozlatista. Vypražené lievance necháme osušiť od prebytočného oleja na papierových obrúskoch.
Vychladnuté lievance posypeme práškovým cukrom.