Losos s paradajkovým tatarákom
- 400 g lososa
- 300 g čerstvých paradajok
- 100 g sušených paradajok v oleji Baresa
- 30 g cibule
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvá bazalka
- 2 lyžice balsamica Acentino
- olivový olej Biotrend
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 g rukoly
- štipka kryštálového cukru Belbake
- 1 bageta s cesnakovým maslom DeVito
Potrebujeme
- tyčový mixér
- okrúhlu formičku (o 8 - 10 cm)
Paradajkový tatarák
Čerstvé paradajky nakrájame na štvrtiny a vydlabeme z nich jadierka. Dužinu nakrájame na kocky a preložíme do misky. Pridáme sušené paradajky nakrájané na kocky, nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Ochutíme lístkami čerstvej bazalky nasekanými najemno, 1 lyžicou balsamica, 2 lyžicami olivového oleja, soľou, korením a dôkladne premiešame.
Bazalkový olej
Hrsť čerstvej bazalky a 200 ml olivového oleja rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
Opekaný losos
Lososa zbavíme kože, umyjeme a osušíme. Ochutíme ho soľou a čiernym korením. Lososa opečieme na panvici na rozpálenom oleji z oboch strán tak, aby zostal šťavnatý. Panvicu stiahneme z ohňa a lososa necháme dôjsť.
Rukolový šalát
Umytú a osušenú rukolu ochutíme 1 lyžicou balsamica, 2 lyžicami olivového oleja, štipkou kryštálového cukru, soľou a korením. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme paradajkový tatarák (pomocou okrúhlej formičky), naň položíme rukolový šalát a opečeného lososa. Nakoniec celé jedlo pokvapkáme bazalkovým olejom. Ako prílohu podávame plátky rozpečenej bagety s cesnakovým maslom.